Gratis verzending vanaf € 35 in België
Oh!rganic

Biologische tijm: ook als thee! Een ideale boost voor je weerstand in de winter

Inge De Clerck

Tijdens de kille herfstdagen en met de winter in het verschiet is het goed om ons extra te beschermen tegen de typische kwaaltjes van het najaar. En eigenlijk hoeven we helemaal niet ver te zoeken naar natuurlijke middelen om onze weerstand te vergroten. Er zijn verschillende gekende kruiden waarmee we ons lichaam een groot plezier doen. Ontdek hier de voordelen van biologische tijm. En we geven je ook het recept voor een heerlijk kopje verkwikkende en helende tijmthee.

Biologische tijm: de belangrijkste eigenschappen

Hoewel het één van de meest gekende kruiden in onze keuken is staan we toch te weinig stil bij de kracht van tijm. Want naast zijn heerlijke geur en smaak heeft tijm nog tal van andere bijzondere eigenschappen:

  • Bron van ijzer: daardoor heeft tijm een positief effect op je bloed. Maar het bevat ook tal van andere goede mineralen zoals zink en magnesium. En bovendien is het een bron van vitamine B en E.
  • Middel tegen keelpijn: tijm werkt verzachtend bij een geïrriteerde keel, een van de meest typische winter kwaaltjes. Dat komt omdat tijm slijmoplossend werkt en dus de luchtwegen weer vrijmaakt. Het is trouwens ook een goede ontstekingsremmer die vaak bij tandvleesontsteking wordt gebruikt.
  • Een oppepper voor de maag: weinig eetlust? Slap gevoel? Tijm is een uitstekende eetlustopwekker. Het heeft ook een direct effect op de neurostransmitters wat een positieve invloed heeft op je humeur.

Biologische tijm is dus veel meer dan enkel een smaakmaker in de keuken. Dit kruid heeft heel wat krachten om ons lichaam te versterken. En bovendien zijn er verschillende manieren om tijm te gebruiken.

Hoe tijm gebruiken?

Meestal gebruiken we tijm in de keuken. Het is het perfecte kruid bij lamsvlees, zuiderse gerechten of stoofpotjes en mag ook niet ontbreken in tal van sauzen. Verse of gedroogde biologische tijm mag in geen enkele keuken ontbreken.

Uit de jonge blaadjes en bloemen wordt eveneens tijmolie gedistilleerd. Het belangrijke Thymol bestanddeel in de olie is een erg goede ontstekingsremmer en geeft je een mentale oppepper. Tijmolie distilleren is niet zo makkelijk zelf te doen, maar gelukkig haal je uit zelfgemaakte tijmthee ook veel voordelen.

Zelf tijmthee maken is helemaal niet moeilijk. Het is wel belangrijk om met goede biologische tijm te werken en de hoeveelheden te respecteren. Anders kan de thee erg bitter worden. Met dit recept maak je een heerlijke en helende tijmthee:

Wat heb je nodig:

  • 250 ml water
  • Twee koffielepels biologische tijm
  • Een lepeltje lokale honing

Zo ga je ermee aan de slag:

Breng het water aan de kook en voeg tijm toe. Laat die twee à drie minuten zachtjes mee koken en zeef vervolgens de thee. Giet de thee in een kopje en laat even afkoelen. Voeg dan een lepeltje honing toe. Let op: doe de honing niet te snel bij de thee. Wanneer het water nog te warm is worden de enzymen afgebroken en verliest de honing zijn waardevolle eigenschappen.

En nu genieten van een heerlijk kopje tijmthee, trouwens ook een perfect alternatief voor koffie in de ochtend! Bekijk zeker ook onze Herbal Olympus, die naast tijm ook salie en Grieks bergkruid bevat. De ultieme boost tegen winterse verkoudheden!