Gratis verzending vanaf € 35 in België
Oh!rganic

Hoe schadelijk zijn alkaloïden in kruiden?

Inge De Clerck

Heel wat planten bevatten van nature gifstoffen - pyrrolizidine alkaloïden of PA’s - die hen beschermen tegen natuurlijke vijanden. Er bestaan ruim 500 van die stoffen en ze komen voor in meer dan 6.000 plantensoorten, waaronder ook veel onkruiden op het veld. En onbewust consumeren we deze stoffen, hoewel ze voor de mens gevaarlijk kunnen zijn. Maar wat zijn die zogenaamde PA’s eigenlijk en hoe gevaarlijk zijn ze? En hoe zit het met alkaloïden in onze eigen biologische kruiden? Dat leggen we je graag uit in dit artikel.

Giftige plantenstoffen in consumptiegoederen krijgen steeds meer aandacht van de wetenschap

De Europese Commissie trok onlangs aan de alarmbel door een maximum percentage pyrrolizidine-alkaloïdenin aromatische kruiden vast te leggen. Ook ons eigen Belgische wetenschappelijke instituut Sciensano doet veel onderzoek naar deze stoffen.

Producten voor de consumptie mogen volgens de norm slechts 1 microgram alkaloïden per kilo bevatten. Die drempel ligt zo laag omdat deze stoffen – zeker de meest schadelijke – bijzonder kankerverwekkend zijn of voor ongewenste hallucinaties kunnen zorgen, zoals in giftige paddenstoelen. Logisch dus dat overheden strenge controles doen en dat de Europese Commissie nu en dan eens aan de alarmbel moet trekken.

In de medische wereld worden alkaloïden al eeuwenlang gebruikt om bepaalde – vaak verdovende – medicijnen te produceren. Denk aan cafeïne, cocaïne, morfine en nicotine als bekendste voorbeelden. Die hebben zeker hun nut. Maar in onze kruiden en thee-infusies hebben we ze toch liever niet.

Wat bij zwangerschap, borstvoeding, baby’s en kinderen?

Baby’s en kinderen hebben een lager lichaamsgewicht en zijn daarom gevoeliger voor plantengifstoffen. Er zijn zelfs gevallen bekend van moeders die leverschade bij hun pasgeborenen veroorzaakten door de verkeerde kruidenthee of kruidenpreparaten te consumeren tijdens de zwangerschap. Let dus goed op welke kruiden je tijdens je zwangerschap of borstvoedingstijd neemt, of welke je aan je kinderen geeft.

We consumeren onbewust

Maar hoe komen die gifstoffen of PA’s dan in onze voeding terecht?
Bij het oogsten – zeker wanneer dat machinaal gebeurt – wordt het onkruid mee geoogst en zo ongewild tussen de kruiden gemengd, verder mee gedroogd en versneden. Het percentage is klein, dus in het eindproduct zoals je gedroogde tijm of oregano, zie je dit niet. Ook biologische kruiden bevatten soms PA’s, maar vooral bij industriële productie (biologisch of regulier) van kruiden is het een probleem. En voornamelijk bij tijm en oregano duiken wel eens te hoge waarden op.

Gelukkig worden er meer en meer analyses gedaan, want er zijn verschillende voorbeelden gekend van supermarkten die kruiden hebben moeten terugroepen omdat de hoeveelheid alkaloïden of PA’s te hoog lag.

Alkaloïden in Oh!rganic kruiden?

Zoals gezegd kunnen ook in biologische kruiden te grote hoeveelheden toxische stoffen zitten. Het verschil met de kruiden van Oh!rganic is dat onze boeren in Griekenland het onkruid eerst van het veld verwijdert vooraleer de kruiden met de hand te oogsten en met de hand te verwerken.
Dus extra controle.

Op die manier wordt het giftige onkruid niet gemengd met onze biologische kruiden en is ons aanbod vrij van alkaloïden. Die aanpak is natuurlijk heel arbeidsintensief en heeft zijn prijs, maar wij zetten gezondheid steeds voorop.

Jaarlijks wordt er een chemische analyse van onze tijm en oregano gemaakt zodat we zeker zijn dat we de kruiden vanop het veld in Griekenland met een gerust hart aan onze klanten kunnen aanbieden (en er zelf van genieten ;-).

Onze Griekse bergthee en salie volgen dezelfde handmatige verwerking. Ook daar wordt het onkruid eerst van het veld verwijderd vooraleer de kruiden selectief met de hand geoogst worden en geniet jij zonder zorgen van een lekker kopje kruideninfusie.

Wil je meer weten over ons aanbod biologisch kruiden en kruideninfusies, gegarandeerd vrij van alkaloïden? Bekijk al onze producten in de webshop of neem contact op voor meer informatie.