Gratis verzending vanaf € 35 in België
Oh!rganic

Lokaal, puur en met liefde gemaakt: de honing van onze huisimker Kevin

Inge De Clerck
2025/04/17

Lokale, pure producten maken het verschil. Bij Oh!rganic geloven we dat wat goed is voor de natuur, ook goed is voor jou. Daarom kiezen we er bewust voor om samen te werken met partners die dezelfde waarden uitdragen. Zoals imker Kevin De Win en zijn familie.

Wat begon met één bijenkast van vader Pierre 20 jaar geleden, groeide uit tot een familietraditie met vijftig kasten, verspreid over Schelle en Rumst. Kevin, zijn zus Kim en vader Pierre runnen hun imkerij met kennis, zorg en liefde voor de bij. Precies de aanpak die wij belangrijk vinden. Hun honing is koud geslingerd, ongepasteuriseerd en zit boordevol lokale bloemenkracht – een perfecte match met onze biologische Griekse bergthee.

Door hun honing aan te bieden, willen we niet alleen smaak delen, maar ook een verhaal. Een verhaal van vakmanschap, biodiversiteit en eerlijke productie. En dat proef je bij elke lepel.

Lokale honing met een verhaal

Waar die familiale inzet toe leidt? Tot een heerlijke, smeuïge, ongepasteuriseerde bloemenhoning van topkwaliteit — rechtstreeks uit de regio Schelle. De honing wordt koud geslingerd, wat maakt dat alle goede eigenschappen van de honing bewaard blijven. Perfect in een tasje Griekse bergthee, bijvoorbeeld. (Let wel op om je thee eerst te laten afkoelen! Anders verlies je alle kracht van de honing – wil je hier meer over weten? Lees ook onze andere blog over honing.)

Kevin oogst twee keer per jaar: eind april en midden juli. De hele familie helpt mee met slingeren en potten vullen, want met vijftig kasten is het geen klein werkje meer. “We stemmen de uitbreiding van onze kasten af op de vraag. Als we merken dat de voorraad te beperkt dreigt te worden, dan plaatsen we nieuwe kasten bij. Zo hebben we altijd aanbod, ook als collega’s al lang zijn uitverkocht”

Een zachte witte of zonnige gele?

Wie al eens honing van Kevin proefde, merkte het misschien al op: de kleur van de honing varieert. Soms is ze licht en wit, dan weer zonnig geel. “Dat hangt af van waar de bijen op gevlogen hebben,” legt Kevin uit. “Voorjaarsbloemen zorgen voor een gele honing, terwijl ze later in het seizoen vooral op balsemien vliegen. Die levert een witte, bijna crèmige honing op.”

En ook de textuur kan verschillen. “Alle honing start vloeibaar, maar kristalliseert na verloop van tijd. Door ze op een specifiek moment te roeren, krijg je een mooie smeuïge structuur die je kan bewaren. Zo blijft ze perfect smeerbaar.”

Wat met de bijenwas?

En de bijenwas die overblijft na het slingeren? Die krijgt een tweede leven. “We smelten de was tot grote blokken, en in de winter maken we daar waswafels van. Die gaan dan weer in de kasten terug, zodat de cirkel rond is.”

Bijensterfte voorkomen

Ondanks de zorgwekkende berichten over bijensterfte na de winter — volgens sommigen overleefde slechts een derde van de volken — deden de De Wins het opvallend goed. “We hebben er vijf verloren op de 50 kasten” zegt Kevin. “Maar dat komt omdat we tijdig behandelen tegen de Varroa-mijt, jonge koninginnen inzetten en zorgen voor kwaliteitsvolle voeding richting de winter.”

 

 

Wat ooit begon met één enkele bijenkast van vader Pierre, is intussen een bloeiende familiezaak met passie, kennis en respect voor de natuur. Een traditie in volle opmars — en eentje waar ze terecht trots op zijn.