Gratis verzending vanaf € 35 in België
Oh!rganic

Zelf hoestsiroop maken met tijm

Inge De Clerck

We hadden het eerder al over de vele voordelen van tijm. De helende werking van tijm op irritaties in de keel is bekend. Het ontstekingsremmend bestanddeel Thymon wordt vaak gebruikt in middeltjes tegen keelpijn en verkoudheden voor zijn buitengewone eigenschappen. En je hoeft niet naar de apotheek om van de voordelen te genieten.

Je kan makkelijk zelf hoestsiroop maken met tijm! Zo heb je een natuurlijke bescherming tegen winterkwaaltjes en je geeft er je weerstand een flinke boost mee. Probeer zeker de recepten hieronder voor een hoestsiroop met biologische tijm voor het hele gezin.

Hoe zelf hoestsiroop maken met tijm?

Het basisrecept voor hoestsiroop met tijm is heel eenvoudig. Je hebt er weinig voor nodig, alleen een beetje tijd om je tijmsiroop te laten rusten. Zo ga je aan de slag:

  • Gebruik een goed handvol verse of gedroogde biologische tijm, ongeveer 30 tot 40 gram. Bij gedroogde tijm is 30 gram voldoende.
  • Je hebt ook 500 ml water en 400 gram biologische witte of bruine suiker nodig.
  • Was verse tijm onder stromend water en leg hem in een pannetje met het water. Maar je kan ook gedroogde tijm gebruiken.
  • Breng het water aan de kook en laat ongeveer 10 minuten alles zachtjes koken.
  • Haal het pannetje van het vuur en zet het opzij om een nacht te laten rusten.
  • De volgende dag zeef je het vocht zodat er geen takjes of blaadjes van de tijm meer in het water zitten.
  • Voeg de suiker toe en breng het geheel weer aan de kook. Roer regelmatig om de suiker goed op te lossen.
  • Laat nog vijf minuten koken, haal de pan van het vuur en giet de hoestsiroop met tijm in een steriel flesje van ongeveer 0,5 liter.
  • Sluit tenslotte goed luchtdicht af. Je zelfgemaakte tijmsiroop blijft enkele weken goed voor gebruik.

Wil je variëren in recept en smaak, probeer dan eens op onderstaande manier.

Tijmsiroop met zoethout en/of honing

Een variant om zelf hoestsiroop te maken met tijm is deze versie met zoethout. Volg bovenstaande stappen maar voeg een eetlepel gemalen zoethout toe tijdens het koken.

Door zoethout toe te voegen heb je in feite minder suiker nodig. Je zelfgemaakte hoestsiroop zou anders te zoet worden. Verminder dus de hoeveelheid suiker, of vervang hem door honing. Daarvoor moet je het gezeefde tijmwater – uiteraard haal je het zoethout er bij het zeven ook uit – opgewarmd worden tot ongeveer 40 à 45°C en voeg je al roerend een kopje lokale honing toe.

Let op: laat het water niet warmer worden want dan verliest de honing zijn structuur en gaan alle goede eigenschappen helaas verloren.

Heb je zelf ideetjes of ervaring met zelf hoestsiroop maken? Deel ze met ons en misschien maken we van jouw recept een volgend blogbericht!