Gratis verzending vanaf € 35 in België
Oh!rganic

Griekse Bergthee

Inge De Clerck

Antwerpen, 12 maart 2020. Eeuwenoude remedie biedt verlichting bij verkoudheid en griep

Er zijn meer dan 150 plantensoorten in het geslacht Sideritis, waartoe het Grieks bergkruid Sideritis Scardica uit de regio van Olympus, behoort. Deze planten hebben antibacteriële, ontstekingsremmende, antioxiderende en krampstillende eigenschappen. Ze zijn rijk aan een heel aantal natuurlijke antioxidanten, waaronder flavonoïden, en bevatten essentiële oliën.

Getest en goed bevonden gedurende 2000 jaar

De oude Grieken 2000 jaar geleden gebruikten het kruid al medicinaal, dus nieuw is het niet. En de Grieken doen dat nog steeds. In de winter is een dagelijks kopje bergthee met honing en citroen een remedie tegen verkoudheden en griep. Door het toevoegen van citroen neem je niet alleen de extra welkome vitamine C op, maar dit bevordert ook de opname van ijzer. De honing werkt dan weer extra antibacterieel en ontsmettend.

Ironwort is een andere naam voor Sideritis, die voortvloeit uit de vertaling van de Griekse naam: "Hij die van ijzer is gemaakt". Dit komt op zijn beurt voort uit de overtuiging dat het je sterker zal maken, waar de Oude Grieken al van overtuigd waren. En dat kunnen we momenteel allemaal goed gebruiken.

Niets kan verkoudheid of griep genezen, maar Sideritis komt heel dichtbij omdat het kan helpen je immuunsysteem te versterken!

Weerstand verhogend en zo veel meer

De boost in je immuunsysteem is te danken aan de natuurlijke antioxidanten, waaronder flavonoïden, en de essentiële oliën maar het geurige kruid heeft meer in zijn mars.

Volgens een artikel uit mei 2018, gepubliceerd door Pain Research and Management zijn de voordelen van Griekse bergtheekruiden talrijk. Het kruid kan bloedarmoede helpen voorkomen en is gunstig bij de behandeling van longaandoeningen, ADHD, angst en depressie, maagzweren en neurologische aandoeningen. Ook bij pijnbestrijding bewijst het zijn nut volgens de auteurs.

Lage bloeddruk

Een studie uit het Journal of Physiology and Pharmacology van oktober 2012 wees uit dat extracten van Sideritis de bloeddruk hielpen verlagen en de bloedvaten hielpen ontspannen.
In de studie met dieren werd de arteriële bloeddruk gemeten en werd vastgesteld dat een dosis sideritis-extract leidde tot verwijding van het bloedvat, waardoor de bloeddruk daalde en de hartspier minder werd belast.
De studies hebben bijgedragen tot het gebruik van Sideritis vanwege de voordelen voor de gezondheid van het hart, toch is verder onderzoek nodig voordat Griekse bergthee kan worden beschouwd als een echte behandeling voor cardiovasculaire aandoeningen.

Bescherm uw spijsverteringssysteem

In maart 2012 publiceerde Planta Medica een studie naar de effecten van Griekse bergthee op de gastro-intestinale gezondheid en aandoeningen. Onderzoekers ontdekten dat het nemen van een orale dosis Griekse bergthee leidde tot minder ontstekingen in het maagdarmkanaal, waarschijnlijk vanwege de aanwezigheid van fenolen en antioxidanten die van nature in de plant voorkomen.
Onderzoekers ontdekten ook dat het nemen van het supplement op lange termijn leidde tot verminderde ontsteking en toxiciteit, wat de beschermende eigenschappen van Griekse bergthee aantoont. Hoewel de resultaten veelbelovend waren, is verder onderzoek nodig naar Griekse bergthee als een kruidenbehandeling voor gastro-intestinale complicaties maar we mogen er wel van uitgaan dat het een weldoend effect heeft.

Hoe herken je goede Griekse bergthee?

Er zijn veel variaties en veel kwaliteiten van Grieksbergkruid op de markt. Voornamelijk in Griekenland zelf, maar ook sporadische er buiten. Kruiden met een grote bloem, een schakering van groenen en rode topjes die sterk aromatische zijn geven je de zekerheid dat je een product van goede kwaliteit hebt. De rode topjes zijn het zichtbare bewijs van een hoog gehalte aan antioxidanten. Ziet de thee geel, dan is hij te lang blootgesteld aan zonlicht of van mindere kwaliteit. Kleinere bloemen kunnen wijzen op een andere varieteit (dus niet uit de regio van Olympus) en een productie op lagere hoogte. De hoogte is heel belangrijk voor de kwaliteit van de thee. Verbouwing boven de 1000 geeft meer werkzame stoffen in de kruiden. Natuurlijk is het ook belangrijk dat de kruiden op biologische wijze geteelt worden zonder pesticides. Let dus zeker op het Bio-label!

Het perfect gezonde tasje

Om de gezondheidsvoordelen van Grieks bergkruid te ondervinden drink je best een à twee kopjes kruidenthee per dag. Je zet de thee door een schep of pluk Grieks bergkruid per tas minimaal 7 minuten te laten trekken in water van 90-95°C. Je kan een pot thee zetten en deze op een theelichtje warm houden, Grieks bergkruidthee wordt niet bitter, de smaak en kleur verdiept alleen. Ook koud is de thee heel lekker, kinderen zijn gek op de icetea met honing en citroen of appelsien. Algemeen wordt de smaak omschreven als kruidig, fris-zurig en zacht.

Meer informatie:

Facebook - Organic Teas and Herbs

Facebook

www.ohrganic.be