Gratis verzending vanaf € 35 in België
Oh!rganic

Onze boeren

Inge De Clerck

Waar komen de Olympus bergkruiden infusie en de andere kruiden vandaan?

Het huidige aanbod thee’s en kruiden van Oh!rganic komt rechtstreeks in een korte keten van bij de boer op het veld in Griekenland. Wie die boer nu juist is, wat er zo speciaal is aan de kruiden en van waar ze juist komen, dat vertel ik jullie graag in dit stukje.

Onze boeren

Nikos en Thanasis leerden elkaar kennen op de universiteit, waar de ene voor burgerlijk ingenieur studeerde, en de andere voor industrieel ontwerper. Beiden gingen aan de slag binnen hun specialiteit (en doen dit nu deels nog).
Maar de liefde voor natuurlijke landbouw en ondernemerschap bleef borrelen. Nikos verlangde terug naar zijn geboortedorp en Thanasis wou als ondernemer stedelingen ook toegang geven tot uitzonderlijke biologische gewassen. Samen creëerden ze Althea Organic Herbs. Nikos geniet nu van het leven in de bergen en staat in voor de productie van de uitzonderlijke kruiden samen met de lokale bevolking, en Thanasis zorgt voor het reilen en zeilen van de onderneming.

Onze berg

De bergen rond het dorpje Polyrracho, in de regio Kozani in het noordelijke deel van Griekenland, zijn rustig en vruchtbaar. Met zicht op de Olympusberg leven de 269 inwoners een afgezonderd leven dat draait rond landbouw. De tijd lijkt er een beetje te hebben stilgestaan.
De gronden waar onze kruiden geproduceerd worden, zijn al generaties in de familie van Nikos, maar werden door de vorige generatie niet meer bewerkt. De steile slopen van de bergen laten geen bewerking met machines of tractoren toe, en de voorouders van Nikos zagen de handenarbeid op het veld niet meer als haalbaar of rendabel. De hoogte, (de velden liggen boven de 1000 meter) samen met de rust die de velden enkele tientallen jaren hebben gehad, zorgen voor een uitzonderlijke grond en atmosfeer, waar de kruiden ook zonder pesticides en bemesting kunnen groeien tot een uitzonderlijke kwaliteit.

Onze kruiden

De kruiden, allemaal inheemse soorten, gedijen dus uitstekend op de berg. Door het hele proces, van zaaien tot oogsten en verwerken, manueel te doen, bewaren Nikos en Thanasis al het goede in de plant. De kruiden worden dan verder ter plaatste gedroogd en versneden tot de heerlijke vorm die wij in onze theepot vinden. Vol geur en kleur, recht van de berg.