Gratis verzending vanaf € 35 in België
Oh!rganic

Salie: een krachtig kruid voor in je keuken én je medicijnkastje

Inge De Clerck

Salie is een kruid dat al eeuwenlang wordt gebruikt voor culinaire en medicinale doeleinden.

Wat veel mensen niet weten is dat salie ook kan worden gebruikt om thee van te maken, die vaak wordt gedronken om te helpen bij spijsverteringsproblemen, keelpijn en hoesten. Maar salie wordt ook gebruikt om ontstekingen te verminderen en kan helpen bij de behandeling van aandoeningen zoals artritis en eczeem. Salie bevat antioxidanten en heeft anti-microbiële eigenschappen, waardoor het kan helpen bij het bestrijden van bacteriële infecties. Je kan het gebruiken als thee, mondspoeling of er met gorgelen, al naargelang de nood.

Een paar lekkere recepten met salie die we je warm aanbevelen:

  • Geroosterde pompoen met salie: snijd een pompoen in blokjes en meng met olijfolie, fijngehakte salie, zout en peper. Rooster in de oven op 200 graden Celsius tot de pompoen zacht is en bruin begint te worden.
  • Salieboter: meng boter met fijngehakte salie, zout en peper. Gebruik als topping voor geroosterd brood of gebakken aardappelen.
  • Salie en citroen risotto: fruit een fijngehakte ui in olijfolie en voeg vervolgens risottorijst toe. Voeg geleidelijk bouillon toe terwijl je blijft roeren, totdat de rijst gaar is. Voeg op het einde fijngehakte salie en het sap van een citroen toe en roer goed.

Nog een populaire manier om salie te gebruiken is door het te frituren. Gefrituurde salieblaadjes worden vaak gebruikt als garnituur voor pastagerechten.

Salie van de beste kwaliteit, handgeplukt op onze velden in Griekenland en ter plaatste gedroogd kan je bij Oh!rganic vinden.