Gratis verzending vanaf € 35 in België
Oh!rganic

Tijm: een boost voor je humeur?

Inge De Clerck

Uit onderzoek blijkt dat tijm kan helpen bij het verbeteren van de stemming en het verminderen van stress. Het exacte mechanisme is echter nog niet volledig begrepen en meer onderzoek is nodig om deze effecten te bevestigen, maar onderzoeken bij dieren en in het labo zien er veelbelovend uit. Momenteel gaat men er van uit dat het de kalmerende eigenschappen van thymol en andere stoffen in tijm zijn die dit rustgevend effect veroorzaken.

Sommige studies suggereren dat de geur van tijm een kalmerend effect kan hebben op het zenuwstelsel en de stemming zo kan verbeteren. Een studie uit 2013, gepubliceerd in het tijdschrift Pharmacology Biochemistry and Behavior, vond dat de geur van tijmolie de stemming en cognitieve prestaties verbeterde bij gezonde volwassenen.

Een ander onderzoek uit 2007, gepubliceerd in het tijdschrift International Journal of Neuroscience, wees uit dat het inademen van tijmolie de niveaus van het stresshormoon cortisol kan verminderen en zodoende kan helpen bij het verminderen van stress.
Een recentere studie uit 2018, gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Pharmacology, wees uit dat een extract van tijm kan helpen bij het verminderen van stress en angst bij muizen. De auteurs suggereren dat dit te wijten kan zijn aan de ontstekingsremmende en antioxidante eigenschappen van tijm.

Deze studies zijn weliswaar uitgevoerd bij dieren of in laboratoriumomgevingen en vragen nog om verder onderzoek, maar ondertussen genieten we wel van ons heerlijk tasje tijmthee in de wetenschap dat het naast het gekende slijmoplossend en ontstekingsremmend effect, het wellicht ook goed is voor ons humeur.

Herbal Olympus van Oh!rganic, een melange van Griekse bergthee, salie en tijm is een heerlijke kruidige blend van al het goede wat de bergen te bieden hebben. Weldadig bij verkoudheden en vol antioxidanten is het ook gewoon genieten van zijn kruidige aroma. De kruiden zijn van een gecertifieerde biologische oorsprong uit de Olympus regio in Griekenland en met de hand geoogst en verwerkt.