Gratis verzending vanaf € 35 in België
Oh!rganic

Salie: een ondersteunende remedie voor de menopauze

Inge De Clerck
2023/08/25

De helft van de wereldbevolking is vrouw, en komt vroeg of laat in de overgang. Een verwarrende tijd vol ongemakken, en voor sommigen zelf ronduit een nachtmerrie. 

In de opleiding van dokters wordt er maar beperkt aandacht aan gegeven, en op school leren we alles over de vrouwelijke cyclus, maar over deze periode is ook daar de info beperkt. Veel vrouwen blijven dus in de kou staan en krijgen verkeerde behandelingen voor hun klachten.

Zowel tijdens de perimenopauze (overgangsperiode) als de menopauze kunnen vrouwen een breed scala aan fysieke, emotionele en hormonale veranderingen ervaren.

Een greep uit de mogelijke klachten:

  1. Onregelmatige menstruatie en later ophouden er van: je menstruatiecycli kunnen onvoorspelbaar worden, met variaties in de duur, frequentie en intensiteit van bloedingen. En dan stopt je menstruatie volledig. De menopauze wordt officieel gedefinieerd als het ontbreken van menstruatie gedurende 12 opeenvolgende maanden.
  2. Opvliegers en nachtelijk zweten: je krijgt plotselinge een gevoelen van warmte, vaak gevolgd door zweten. Dit kan je slaap verstoren.
  3. Slaapproblemen: je hebt last van slapeloosheid of moeite met in slaap vallen en doorslapen kan ook moeilijk zijn.
  4. Humeurschommelingen: je humeur kan variëren, met mogelijke gevoelens van prikkelbaarheid, angst, depressie of stemmingswisselingen.
  5. Vermoeidheid: Veel vrouwen ervaren vermoeidheid en een gebrek aan energie tijdens de perimenopauze.
  6. Vaginale droogheid: Door een afname van oestrogeen kan je last krijgen van vaginale droogheid, ongemak tijdens seksuele activiteit en een verhoogd risico op vaginale infecties.
  7. Veranderingen in seksueel verlangen: Het libido kan verminderen als gevolg van hormonale schommelingen en fysieke ongemakken.
  8. Botverlies: Na de menopauze lopen vrouwen een verhoogd risico op osteoporose, een aandoening waarbij de botdichtheid afneemt, wat kan leiden tot een verhoogd risico op botbreuken.
  9. Huidveranderingen: Een afname van oestrogeen kan leiden tot dunner wordende huid, verlies van elasticiteit en droogheid.
  10. Gewichtsveranderingen: Veel vrouwen merken veranderingen in lichaamssamenstelling, waaronder een neiging tot gewichtstoename, vooral rond de buik. Dit komt door veranderingen in hormonen en stofwisseling.

Het is belangrijk op te merken dat niet alle vrouwen dezelfde klachten ervaren tijdens de perimenopauze en menopauze. De intensiteit en duur van symptomen kunnen variëren. Als je symptomen ervaart die je zorgen baren of je dagelijks functioneren beïnvloeden, is het raadzaam om met een medische professional te spreken voor evaluatie en passend advies maar jammer genoeg zijn niet alle dokters, psychologen en psychiaters even goed geinformeed. Zoek dus zeker naar iemand met kennis van zaken.

Salie als ondersteunende remedie

Salie wordt soms gebruikt als een natuurlijke remedie voor menopauzeklachten. Er zijn verschillende componenten in salie, zoals fyto-oestrogenen, die enige gelijkenis vertonen met vrouwelijke geslachtshormonen en die een rol kunnen spelen bij het verminderen van sommige menopauzeklachten.

Sommige studies suggereren dat salie mogelijk kan helpen bij het verminderen van opvliegers en nachtelijk zweten, twee veelvoorkomende symptomen van de menopauze. Het wordt verondersteld dat de fyto-oestrogenen in salie een milde oestrogeenachtige werking kunnen hebben, waardoor ze een regulerend effect kunnen hebben op de schommelingen in hormonen die optreden tijdens de menopauze.

Voor erge klachten zijn kruidenremedies ook niet afdoende, alhoewel ze ondersteund kunnen werken.Voordat je salie of enig ander kruid of supplement gebruikt voor de behandeling van menopauzeklachten, bespreek je dit best even met je dokter. Er kunnen interacties zijn met andere medicijnen die je mogelijk gebruikt, en het is belangrijk om te zorgen voor een veilige en effectieve behandeling.

Wil je meer weten ? Dan raden we je zeker de documenataire aan Sex, myths and menopause van Davina McCall, te zien op VRT Max