Gratis verzending vanaf € 35 in België
Oh!rganic

Theepotten met filter: een praktische en gezonde manier om (kruiden)thee te zetten

Inge De Clerck
2023/07/14

Thee is een geliefde drank over de hele wereld, en steeds meer mensen ontdekken de voordelen van het zelf zetten van thee met behulp van theepotten met filters. Deze handige apparaten maken het mogelijk om theeblaadjes te laten trekken en tegelijkertijd de losse theebladeren te scheiden van het eindproduct. In dit artikel zullen we de voordelen en het gebruik van theepotten met filters bespreken, evenals de verschillende soorten filters die beschikbaar zijn.

Voordelen van theepotten met filters:

 • Gemak: Theepotten met filters of zeef zijn eenvoudig te gebruiken. Je hoeft alleen maar de gewenste hoeveelheid theeblaadjes in de filter te plaatsen, heet water toe te voegen en te wachten tot de thee klaar is om te worden geschonken. De filter houdt de losse theebladeren tegen, waardoor je kunt genieten van een kopje thee zonder de ongemakken van losse bladeren in je drankje.
 • Aanpasbare sterkte: Met een theepot met filter heb je de mogelijkheid om de sterkte van je (kruiden)thee aan te passen. Je kunt de hoeveelheid blaadjes variëren op basis van je persoonlijke voorkeur, waardoor je controle hebt over de smaak en de intensiteit van de thee.
 • Behoud van voedingsstoffen: Thee- en kruidenblaadjes bevatten een verscheidenheid aan voedingsstoffen en antioxidanten die gunstig kunnen zijn voor de gezondheid. Door gebruik te maken van een theepot met filter, blijven deze voedingsstoffen behouden in je thee of infusie, in plaats van te worden weggegooid met de gebruikte theeblaadjes.
 • Glazen theepotten met filters hebben daarenboven nog extra voordelen, waar we verder in dit artikel dieper op ingaan.

Soorten filters:

 • Theebal of -ei: Een theebal is een klein metalen of siliconen bolletje met gaatjes erin. Je plaatst de theeblaadjes in de bal, sluit hem en laat hem in de theepot zakken. Het biedt voldoende ruimte voor de theeblaadjes om uit te zetten en de smaak aan het water af te geven. Deze filter is ideaal voor zwarte, groene of witte thee te zetten in een pot, mok of kopje. Een thee-ei is mindergeschikt voor kruidenthee. Bij kruidenthee zwellen de blaadjes en daarom hebben ze ruimte nodig om optimaal hun smaak af te geven.
 • Theefilterzakjes: Dit zijn wegwerpzakjes gemaakt van papier of filtermateriaal. De meeste mensen kennen de gevulde zakjes, maar je kan ze ook leeg kopen. Na het zetten kun je ze eenvoudig weggooien. Wel even opletten met het materiaal! Filters met een biolabel geven je de garantie dat er geen chemikaliën inzitten zoals bleekmiddelen. Je kan ze gebruiken in een tas of in een pot.
 • Roestvrijstalen filters: Deze filters zijn meestal gemaakt van fijnmazig roestvrij staal en kunnen hergebruikt worden. Je hebt modellen die passen in een theepot of voor individuele tassen en hebt potten waar ze zeef of filter is geïntegreerd.
  In de theepot houden ze de theeblaadjes tegen terwijl de thee wordt gezet. In een tas hang je de filter met de theeblaadjes in je tas. Na gebruik kunnen ze worden gereinigd en opnieuw worden gebruikt. Bij Oh!rganic bieden we theepotten en mokken aan met geintegreerde roestvrijstalen filters, maar ook sierzeefjes of zeefjes met bamboe handvat.
 • Glazen filters 

Glazen filters: dé oplossing voor kruidenthee en kruideninfusies!

Een glazen theezeef heeft heel wat voordelen:

 1. Zichtbaarheid: Het glazen filter in een glazen theepot maakt het mogelijk om het volledige zetproces te observeren. Je kunt de kruidentheeblaadjes zien uitzetten en de kleur van de thee zien veranderen naarmate het water erdoorheen stroomt. Dit geeft een visuele ervaring en kan het zetten van kruidenthee nog boeiender maken.
 2. Smaakbehoud: Een glazen filter helpt bij het behoud van de smaak van je kruidenthee. Glas is een neutraal materiaal dat geen smaak of geur afgeeft . Hierdoor kun je genieten van de pure smaak van de kruiden zonder enige ongewenste bijwerkingen.
 3. Gemakkelijke reiniging: Een glazen filter is heel eenvoudig te reinigen. Je kunt de filter eenvoudig uit de theepot halen en afspoelen met water. Glas is niet-poreus en gemakkelijk schoon te maken, waardoor er geen resten of smaken achterblijven die de smaak van toekomstige theeën kunnen beïnvloeden.
 4. Duurzaamheid: Glazen filters zijn over het algemeen duurzaam en kunnen lang meegaan als ze goed worden behandeld. In tegenstelling tot filterzakjes die na elk gebruik moeten worden weggegooid, kun je een glazen filter steeds opnieuw gebruiken. Dit maakt het een milieuvriendelijke optie en bespaart kosten op de lange termijn. De theepotten en theemokken met glazen filtervan Oh!rganic worden trouwens in Duitsland geproduceerd én mocht je toch een filter breken, dan kunnen we je een nieuwe leveren zodat je niet ook de theepot moet weggooien.
 5. Veelzijdigheid: Een glazen filter in een theepot kan ook worden gebruikt voor het zetten van verschillende dranken zoals cold-brew, kruidenthee, fruitinfusies en gewone thee. Het filtert de vaste deeltjes uit de drank en zorgt voor een heldere en smaakvolle drank.

Het gebruik van een theepot met een glazen filter biedt een esthetisch aantrekkelijke en functionele manier om thee te zetten. Het combineert de voordelen van een filter om theeblaadjes te scheiden met de transparantie en duurzaamheid van glas. Of je nu een theeliefhebber bent of gewoon op zoek bent naar een gemakkelijke manier om thee te zetten, een theepot met een glazen filter is een uitstekende keuze.

Conclusie: Theepotten met filter of zeef bieden een handige, duurzame en gezonde manier om (kruiden)thee te zetten. Ze zorgen ervoor dat je kunt genieten van de volle smaak en voedingsstoffen van losse en of verse blaadjes, zonder de ongemakken van de bladeren in je drankje. Met verschillende soorten filters beschikbaar, kun je experimenteren